Audi Q6 e-tron: Το ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής (vid)

Audi Q6 e-tron: Το ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής (vid)

Νίκος Γιαννούλας
Audi Q6 e-tron: Το ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής (vid)
Η αποκάλυψη του νέου Audi Q6 e-tron φέρνει μαζί της μια επαναστατική νέα πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης και μοναδικά χαρακτηριστικά απόδοσης, αυτονομίας και ψηφιακής αλληλεπίδρασης.

Το Audi Q6 e-tron είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE). Χάρη σε αυτό, το νέο μοντέλο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από εντυπωσιακές επιδόσεις και δυνατότητες φόρτισης αλλά θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά την αυτονομία και την απόδοση.

Νέα αισθητική για το Audi Q6 e-tron

Το Audi Q6 e-tron είναι ένα ηλεκτρικό SUV μπαταρίας (BEV) που εντάσσεται στην premium μεσαία κατηγορία και έτσι συμπληρώνει τη γκάμα των ηλεκτρικών SUV της Audi. Με μήκος 4,771 μέτρα, πλάτος 1,965 και ύψος 1,648 προσφέρει ευρυχωρία και άνεση. Το μεταξόνιο των 2,899 μέτρων επιτρέπει άφθονο χώρο για τα πόδια, ειδικά για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Με αυτές τις διαστάσεις, το Audi Q6 e-tron προσφέρει αρκετό χώρο για πέντε επιβάτες με αποσκευές. Το αμάξωμα χαρακτηρίζεται από τη νέα αισθητική της μάρκας για τα SUV μοντέλα της. Είναι δυναμικό, σπορ και με ιδανικές αναλογίες.

Audi Q6 e-tron

Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία στο εσωτερικό και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που κάνουν το ντεμπούτο τους στο μοντέλο ανοίγουν το επόμενο κεφάλαιο της ηλεκτρικής κινητικότητας στην Audi . Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα E3 1.2, η σειρά μοντέλων Audi Q6 e-tron διαθέτει πλήρως δικτυωμένο ψηφιακό εσωτερικό με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Audi Q6 e-tron

Οι ομαδοποιημένες ψηφιακές οθόνες ενσωματώνονται τέλεια στη σχεδιαστική λογική του εσωτερικού. Ο πίνακας οργάνων είναι 9 ιντσών και συνδυάζεται με head up display επαυξημένης πραγματικότητας, η μεσαία οθόνη αφής OLED είναι 14,5 ιντσών, ενώ η Audi συμπληρώνει την ψηφιακή εμπειρία και για το συνοδηγό, με την οθόνη MMI, η οποία είναι επίσης τέλεια ενσωματωμένη στη σχεδίαση του ταμπλό και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Audi αλλά και στην κατηγορία των premium μεσαίων SUV.

Audi Q6 e-tron

Μεγάλη αυτονομία και ισχύς

Ισχυροί ηλεκτροκινητήρες και μια πρόσφατα αναπτυγμένη μπαταρία ιόντων λιθίου με συνολική μικτή χωρητικότητα 100 kWh (94,9 kWh καθαρή) όχι μόνο εξασφαλίζουν εντυπωσιακή επιτάχυνση, αλλά και αυτονομία έως και 625 χιλιομέτρων. Χάρη στην τεχνολογία 800 volt και τη μέγιστη δυνατότητα φόρτισης έως και 270 kW στάνταρ, το Audi Q6 e-tron υπερέχει στις σύντομες στάσεις φόρτισης. Έως και 255 χιλιόμετρα μπορούν να προστεθούν στην εμβέλειά του μέσα σε δέκα λεπτά σε έναν κατάλληλο σταθμό φόρτισης υψηλής ισχύος (HPC). Η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας (SoC) μπορεί να αυξηθεί από 10 σε 80% σε 21 μόλις λεπτά.

Audi Q6 e-tron

Το Audi Q6 e-tron διαθέτει κινητήρα σύγχρονου μόνιμου μαγνήτη (PSM) στον πίσω άξονα και ασύγχρονο κινητήρα (ASM) στον μπροστινό άξονα. Η ισχύς τους ανέρχεται στους 387 ίππους και έτσι το Q6 e-tron quattro επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,9 δευτερόλεπτα. Οι νέοι ηλεκτρικοί κινητήρες απαιτούν περίπου 30% λιγότερο χώρο από τις μονάδες της πρώτης γενιάς e-tron. Το βάρος έχει μειωθεί κατά περίπου 20%. Η δεύτερη έκδοση του μοντέλου η οποία θα είναι διαθέσιμη από το λανσάρισμα είναι το Audi SQ6 e-tron με ισχύ 490 ίππους ή 517 ίππους με overboost. Το μοντέλο S έχει μέγιστη αυτονομία 598 χιλιομέτρων και επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα.

Audi Q6 e-tron

Με εντυπωσιακή αυτονομία 625 χιλιομέτρων, το Audi Q6 e-tron“ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για καθημερινή χρήση, όντας ένα από τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην κατηγορία του. Οι δύο εκδόσεις, Q6 e-tron quattro και SQ6 e-tron, έχουν μπαταρία με συνολική χωρητικότητα 100 kWh (καθαρή 94,9 kWh). Σε σύγκριση με τα συστήματα μπαταριών που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η Audi, η μπαταρία αποτελείται από μόλις δώδεκα μονάδες με συνολικά 180 πρισματικές κυψέλες. Για σύγκριση, η μπαταρία στο Audi Q8 e-tron* αποτελείται από 36 μονάδες και 432 κυψέλες.

Audi Q6 e-tron

Πολλές εκδόσεις για κάθε περίσταση

Μετά το λανσάρισμα των δύο εκδόσεων θα ακολουθήσει μια μια ακόμα με κίνηση στους πίσω τροχούς και μεικτή χωρητικότητα μπαταρίας 83 kWh. Μια τέταρτη έκδοση, με κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς και τη μεγάλη μπαταρία θα προστεθεί επίσης, ώστε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Έτσι το Audi Q6 e-tron θα προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα εκδόσεων σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα που προσφέρονται στην αγορά.

Audi Q6 e-tron

Πότε έρχεται το Audi Q6 e-tron

Το Audi Q6 e-tron quattro και το SQ6 e-tron θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία από τον Μάρτιο του 2024 στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές ξεκινούν από 74.700 ευρώ για το Audi Q6 e-tron quattro και 93.800 ευρώ για το Audi SQ6 e-tron στη Γερμανία. Οι πρώτες παραδόσεις αυτοκινήτων στους κατόχους τους θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2024.

Audi Q6 e-tron
Audi SQ6 e-tron

Εκτός από τις σχεδιαστικές διαφορές και τους ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες, το Audi SQ6 e-tron διαθέτει επίσης πιο εκτεταμένο βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του e-tron Sportsound. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη σπορ αερανάρτηση με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο προσαρμοζόμενο σύστημα απόσβεσης είναι προαιρετική.

Images credit: Audi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!